Reacties


Het is best schunnig om bij het uitbrengen van een boek als dit reeds tevoren iets te roepen over hoe het ontvangen zal worden. Toch zie je dat dit soort nieuwe fratsen vaak op dezelfde manier worden afgedaan.

Een bekende aanpak heet FUD: Fear, Uncertainty and Doubt. Onder Fear (angst) valt bijvoorbeeld: u zult uw baan snel verliezen. Of: hoe wilt u uw tandarts dan gaan betalen? Fear wordt in principe op u gespeeld, de lezer.

Uncertainty, onzekerheid, is de volgende troef. Ik doe hier bepaalde claims die met “valt wel mee” zullen worden weerlegd. De rente is al jaren erg laag en zal nog wel even laag blijven. Geen rente kan niet, dan leent niemand meer geld. Een basisinkomen is onmogelijk, want dan blijft iedereen in bed liggen. Met een eco-tax op kerosine komen we al een heel eind richting Kyoto, dus waarom zou je zo moeilijk doen. Komt bij: kleureneconomie heeft een gebruikers-satisfactie van 0,01 % dus wat wil je, dat wordt niks! En als laatste: juridisch is de hele kleureneconomie een canard. Het mag gewoon niet, klaar uit. Zo zijn de regels. Hoe de regels zijn boeit me overigens niet, als ze niet buigen dan barsten ze maar!

Als niets heeft gewerkt dan is er Doubt, twijfel. Dat wordt meestal direct op de man gespeeld, zeker niet op de inhoud. Die meneer Voeten is wel een hele vage hoor! In zijn studententijd had hij metershoge planten in de tuin staan! Hij heeft nu nog steeds lang haar, en dat voor een vent? Als niet helpt, helpen de roddel en de leugen. Toen hij leraar was heeft hij net iets te vaak op de meisjes-kleedkamer gekeken. Daarom is ‘ie toen ontslagen. Of: ik denk dat het binnenkort een sekte zal worden, of een commune. Meneer zal zich binnenkort tot koning laten kronen en dan met zijn snufferd op zijn eigen munten worden afgebeeld. Nog mooier: hij denkt dat hij Jezus is en de wereld zal redden. Dit leidt tot verwarring wanneer ik zeg, net als Jezus, dat niemand anders je kan redden behalve jezelf. Twijfel dus, maar let verder niet op het verhaal, dat leidt alleen maar af van uw getwijfel.

Ghandi had ook een bepaalde strategie ontdekt bij degenen die hem tegenstonden (hijzelf was natuurlijk niet tegen zijn tegenstanders, dus vandaar de vreemde woordkeus).

In fase 1 wordt je genegeerd. Hetgeen ongetwijfeld zal gebeuren. Als dat niet meer werkt, dan wordt je uitgelachen (2). Haha wat een idioten, denken ze echt dat ze de wereld kunnen veranderen? Wat hebben die sufferds nu in te brengen tegen onze macht van ons geld? Als uiteindelijk de koersen bewijzen dat de munten van Rainbow Trading stabieler zijn dan die van de kapitalisten, kom je in fase 3. Ze bestrijden je. Ik denk rechtszaken, politie-inzet. En, zegt Ghandi, then you win. Dat zien we dan wel weer!