Een nieuw fenomeen dat is komen overwaaien uit Engeland zijn de Transition Towns. In Nederland begint het nu ook los te komen. Wat is dat, een Transtition Town?

Problemen zelf aanpakken

Een toenemend aantal problemen komt in dit nieuwe millennium op ons af. De piek in de olieproductie die nu al leidt tot hogere brandstofprijzen. En het eind is nog niet in zicht. Ook is er de crisis in de financiële wereld. In hoeverre is ons bestaan bestand tegen de bedreigingen die de komende jaren zouden kunnen komen? Zijn we afhankelijk van de dagelijks verse producten van de supermarkt of heeft u zelf iets uit uw tuin? Heeft u echt een auto nodig om op het werk te komen of komt u er zonder ook wel? De grote problemen die we niet aan kunnen laten zich vertalen tot concrete situaties die uw veerkracht aangeven voor het geval het straks wat minder meezit.

Waarom doen we dat dan zelf?

Tot op heden heerste er de mentaliteit van: het milieu dat moet de overheid maar met regels oplossen en het broeikaseffect kan ik zelf niks aan doen. En Peak Oil wil ik niks van horen, want dan moet je voortaan fietsen. Dezelfde houding bestaat natuurlijk bij de regeringen en de bedrijven. Kortom: niemand doet iets. Maar wie zit er met de gebakken peren er als er echt een uitdaging is? Wijzelf!

Links

Filmpjes

Rob Hopkins, oprichter van Transition Town Totnes en schrijver van het Transition Handbook. Meer filmpjes op Youtube over Transition Towns.