SI-eenheden en de geldeenheid
SI-eenheden en de geldeenheid

Niemand weet wat geld werkelijk waard is, wat de werkelijke waarde is van een Euro of Dollar. Verder dan “Een Euro is zoveel Dollar” komen ze niet. Dat is gek, want de natuurkundige eenheden zijn netjes door Napoleon opgenomen in het Systeme International: de ingenieurs uit de 18e en 19e eeuw hebben alle eenheden zoals Meter, Kilogram, Seconde, Watt in een perfect systeem aan elkaar verankerd.

Welke eenheden ontbreken? De economische. Juist de economie, de dominante richting in deze kapitalistische wereld, heeft een ongedefinieerde eenheid. En wat dat voor gevolgen heeft?

Geldontwaarding maakt ons armer

De waarde van de geldeenheid wordt bepaald door het trekken aan het elastiek door speculanten.
De waarde van de geldeenheid wordt bepaald door het trekken aan het elastiek door speculanten.

Ze noemen het vrijwel dagelijks in de media: de inflatie. Alles wordt duurder, ofwel je geld wordt minder waard.

De economen roepen in koor dat inflatie nodig is (het zal wel) maar ook dat het logisch is. Hoezo? Ik heb nog nooit meegemaakt, dat mijn broek, die 78cm lang is, morgen ineens 77,5 cm is. Je kunt niet met een meet-eenheid gaan sjoemelen, want dan zijn al je metingen gelijk waardeloos. En dat zijn ze dus ook, zeg ik tegen IMF, DNB, ECB, CPB, CBS, MinFin, BNR, DFT en OESO.

Het enige dat we wel kunnen zeggen, is dat wij – gewone mensen – gedupeerd worden door de inflatie. Maar dat wist u al.

Geldverplaatsing verplaatst arbeid en bevolking

Willem Hoogendijk was degene die mij leerde dat je geld eigenlijk niet zou moeten verplaatsen, omdat hierdoor hele regio’s leeglopen. Zowel financieel als qua bevolking. En dat is echt algemeen bekend: in Nederland lopen regio’s als Zeeuws-Vlaanderen, Limburg en Noordoost Groningen terug qua inwoneraantal. Wereldwijd zien we al honderd jaar een trek naar de stad en een leeglopend platteland – dat steeds verder vergrijst en waar geen werk is.

Nu moet u niet vergeten dat ze dat vooral een probleem vinden omdat ze eigenlijk moeten blijven groeien. Denken ze. Verkeerde fout jongens.

Het probleem is dat de mensen die sparen het geld naar de bank brengen en de banken investeren dat in de steden, waar ze denken dat het wat zal opleveren. Ze investeren dus niet – of in ieder geval minder – op het platteland. Het werk verplaats zich zo naar de grote steden en daar trekken de jongeren dus naartoe. Utrecht, Amsterdam, iemand?

Als het geld niet verplaatsbaar was zonder tegenbeweging in de fysieke wereld (speculatief) zou dit hele probleem niet voorkomen en dan was het platteland nog leefbaar geweest.

Geld is gewoon pure lulkoek

Ze vinden het de normaalste zaak van de wereld: “de economie is alleen gebaseerd op vertrouwen”. Dat is hun standaardzin. Maar.. !

Als je de ontwerpfouten rond de geldschepping en de circulaire economie gelezen hebt, weet je dat je geen vertrouwen zou moeten hebben in het spel: er is geen enkele reden om je vertrouwen in het geldsysteem nog langer uit te spreken.

Daarmee valt de laatste strohalm weg en is er ruimte om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.