Kleureneconomie is een volledig ander systeem dan de kapitalistisch economie die je gewend bent. Om kennis te maken met het gebruik is er de web-app. De eerste versie is in 2006 geschreven en daarom voelt deze in 2022 wel erg old school aan.

Als je de web-app wilt gebruiken?

  • installeer een aparte VM of container met php7.3
  • bouw de php code om naar php8. Ik heb er momenteel geen tijd voor.
  • En het is natuurlijk al legacy uit 2006. En het was een demo.
  • Beter is de hele boel herbouwen in javascript en node.js. Succes!

Wat kun je op RGBtrade?

RGB-Bank en Marktplaats

Het systeem is een combinatie van een rgb-bank en een marktplaats. Dus je kunt producten en dientsten adverteren als aanbod en als gevraagd. Er zijn volop categorieën om uit te kiezen en als jouw categorie er nog niet is, kun je in de categorie-editor er zelf eentje bijmaken. Heerlijk, je kunt er zelfs een afbeelding bij uploaden. Precies eentje!

Via het berichtensysteem kom je gauw in contact met andere aanbieders. Heb je je transactie gedaan, dan maak je RGB (de 3-eenheid van kleureneconomie) over naar de andere deelnemer. Of je handelspartner haalt het zijn/haar kant op, want overmaken kan beide kanten op.

De RGB-eenheid

RGB, ofwel Rood-Groen-Blauw is de 3-eenheid van kleureneconomie zoals het moderne kapitalisme de Euro, de Dollar en de Bitcoin heeft. Je kunt de RGB-munten niet kopen. Je moet ze verdienen of lenen. Het lenen doe je door “rood te staan” een negatief saldo te hebben. En dat kan gewoon. Hoe de kleuren RGB precies werken kun je het beste nalezen in het boek, vanaf https://boek.kleureneconomie.nl/deel2/kleurengeld.html

De jaarlijkse reset

Aan het einde van het jaar (maar die datum kan verschillen per installatie van RGBtrade) worden alle saldo’s op 0 gezet en onthouden we alleen nog het saldo aan het eind van het jaar. Waarom? Het gaat erom dat we in balans komen. We hoeven niet te sparen of schulden terug te betalen. Als je dat wilt, dan moet je bij kapitalisme blijven nietwaar.

Onderliggende principes

Een ander ding is transparantie. Je ziet elke transactie. Van iedereen het lijkt de blockchain – de binnenkant van de bitcoin wel. Maar dan zonder blockchain en gewoon in de database. We hoeven ook niet zo moeilijk te doen als de bitcoin-boys. Met alle respect, maar zij zijn nu eenmaal nog op zoek naar maximale winst, maximaal eigendom en maximaal hedonisme. Kleureneconomie is nu eenmaal bedoeld voor wie in balans wil komen met de mensen, planten en dieren van de hele planeet. Het is maar een boekhouding, ter ondersteuning van de mindset, die in balans wil komen.

De context van Permacultuur

Net nadat het eerste boek over Kleureneconomie en de web-app voor het eerst af was, in 2006, kwam de maker op het spoor van Permacultuur. Dezelfde mindset, hetzelfde doel van balans en alleen zonder de boekhouding van kleureneconomie. Welkom in de kleurenwereld!