Wat is Cradle to Cradle?

William (Bill) McDonough en Michael Braungart zijn de bedenkers van het business concept Cradle to Cradle (cradle 2 cradle; vertaling: van wieg tot wieg). Het idee is om de industrie te transformeren door een volledig ecologisch intelligent ontwerp. Bekende namen als Ford, Nike en China zijn inmiddels gevallen voor het Cradle to Cradle. In de eerste plaats zijn ze gedwongen het idee serieus te nemen omdat ze voor een grote uitdaging stonden die ze zonder McDonough & Braungart nog niet aankonden. Een tweede doorslaggevend argument is dat het, om het in de woorden van Ford’s plaatsvervangend stafchef Timothy O’Brien te zeggen : … and we are going to by the way make a lot of money out of this. Vandaar zijn woorden: I think this is a philosophy that is going to effect on every industry.

Het begrip Cradle to Cradle houdt in dat je alles volledig recyclet : van wieg tot wieg. Daar hou je van het eerste ontwerp rekening mee. De ideeën komen in eerste instantie onzakelijk over op de heren industriëlen, maar bij nader inzien blijkt het gewoon te werken. Het levert aan alle kanten geld op om de natuur in te zetten om te recyclen. Het wordt ook Circulaire Economie genoemd. Meer over dit onderwerp op de site van McDonnough. Kijk ook naar de film “Afval is Voedsel” bij VPRO’s tegenlicht. In de tweede reportage van Tegenlicht komen de Nederlandse initiatieven aan bod.

Vara’s Vroege Vogels zond op 4 november 2007 een radio-interview uit met de oprichters van de Planet Prosperity Foundation, Roger Cox en Jos Bessems. Eerder werd Cox bekend door het filmbezoek aan Al Gore’s An Inconvenient Truth te betalen voor de schoolkinderen van Maastricht. Enkele citaten uit het interview: Het systeem is gewoon niet goed. Het is gewoon een vraag naar een veel intelligenter systeem. Maar dat betekent een nieuwe industriële revolutie! Niet ‘minder autorijden’ maar ‘anders autorijden’. Als de problemen echt zo erg zijn als ze worden voorrgeschoteld ga je het echt niet oplossen met een paar spaarlampjes. En dat is haalbaar. Luister naar het 15-minuten durend radio-interview van VroegeVogels op MP3.

Als gevolg van het succes van C2C in Nederland heeft Michael Braungart besloten zijn activiteiten in Amerika en Duitsland op te geven en zijn wetenschappelijk en zakelijk hoofdkwartier naar Nederland te verplaatsen.

Niet helemaal C2C maar wel leuk om te kijken is Avro’s televisieserie Architectuur van de Toekomst. In de aflevering over New York zag je hoe projectontwikkelaar Durst de nieuwe wolkenkrabber op 4 Times Square zo groen mogelijk probeerde te maken. William McDonough kwam even in beeld en het woord Cradle2cradle heb ik niet gehoord.

Cover Cradle 2 Cradle

Nederlands Cradle to Cradle boek

Michael Braungart en William McDonough schreven hun ‘bijbel’ al in 2004. Dit boek is uitgegeven in een duurzame versie: de inkt is eraf te halen en te hergebruiken, net als de plastic bladzijden zelf. Voor de Nederlandse vertaling werd al deze moeite niet genomen, maar we zijn wel blij dat het er eindelijk is. Via de boekhandel of via de site van de uitgever zelf te bestellen.

Cradle to Cradle Netwerk

Sinds januari 2008 is de website www.cradletocradle.nl online. Er is een overzicht van initiatieven en belangstellende organisaties. Een duidelijk overzicht krijg je ook via hun sitemap. Er zijn al een stuk of 80 deelnemers in het netwerk die in groepen bijeen komen. De bedoleing van het netwerk is om kennis uit te wisselen en gezamenlijk C2c producten te produceren en reduceren.

Uitzending Tegenlicht 2017

Op zondag 2 april 2017 zond VPRO Tegenlicht een nieuwe reportage rond het thema Cradle to Cradle / Circulaire Economie uit. Met o.a. Gunther Pauli, Siemen Cox van Rotterzwam en de andere helden van Blue City 010, gevestigd in Tropicana, het oude zwembad aan de maas in Rotterdam.

Kijk deze aflevering terug via https://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/02-04-2017/VPWON_1269664

Naar Kleureneconomie

Cradle 2 Cradle is het technisch en bewustwordingsdeel van de omslag. Permacultuur is er voor de landbouw. Als de economie zelf eenmaal wat meer circulair is, kun je de munteenheid zelf vervangen door een circulaire munt, zoals kleureneconomie  (samenvatting) laat zien. Alle drie stoelen ze op dezelfde eenvoudige principes van energie vasthouden en stoffen eeuwig recyclen, en de keuze hiervoor maken ten kosten van een soort korte termijn denken dat eigenlijk ook geen winst oplevert.

Links

Meer over cradle 2 cradle op:

Dit bericht heeft 5 reacties

Geef een reactie