Een naam voor lokale munt?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Er gaat een online enquête voor de naam van een lokale munt in een netwerk hier in de regio. Ik deel mijn reactie ook met de lezers hier.

De stap van lokaal geld naar lokaal digitaal (crypto) geld is een kleine, maar een belangrijke stap.Het bestaan van een onafhankelijke digitale munt kan zinvol zijn naast de euro binnen het bestaande monetaire systeem*. Een belangrijk kenmerk van crypto geld is dat je één op één met elkaar betalingen kan verrichten, zonder dat hierbij een bank of een andere tussenliggende partij nodig is. Daarnaast is het de bedoeling dat deze […] digitale munt uitwisselbaar is met lokale munten in andere regio’s zonder dat je daar als gebruiker over hoeft na te denken.

Bijlage bij de enquete

Reactie van Barry Voeten

Een “gemakkelijk uitwisselbare munt” heeft verder geen toegevoegde waarde. Dan kunnen we net zo goed hier ook de Leidse Sleuteltjes accepteren als het toch hetzelfde is.

Sowieso is dat hele gemakzuchtige een achterhaald standpunt. Wat nou makkelijk. Lekker belangrijk. Weet je wel hoe complex crypto is, en dan moet het makkelijk?

En dat is alleen nog maar de munt. Zie de hele productieketen maar eens in eigen hand/munt/land te krijgen. Van elk product. Content is king, de naam van de munt is bijzaak.

Dus doe dan maar gewoon de watermunt of de rotter-dam, dat maakt echt niet uit. Als je er een crypto van maakt en die loopt 1:1 met die andere ‘stables’ nou je hebt gezien hoe hard het naar de kelder ging.

Totdat we inzien dat het hele spel “maximale winst model” een achterhaald gegeven is waar we niets mee te winnen hebben, zijn alle munten die je voorstelt even onzinnig als de andere equivalente. Net iets minder irrelevant als de Euro itself. 40% om precies te zijn, als je rente op rente aftelt.

Als we op het punt zijn aangeland dat we een evenwichtige economie willen op basis van eerlijkheid, openheid, transparantie en vooral ecologisch evenwicht met de omgeving, bel dan vooral even. Of kijk op kleureneconomie.nl. Of nog beter: laten we samen een ontwerp maken met een iets diepgaandere doelstelling dan “gemak”.