Van RGB naar HSB Kleurensysteem

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Na bijna 20 jaar kleureneconomie kwam er afgelopen nacht een nieuw inzicht. Waarom niet dat andere kleurensysteem gebruiken: HSB. Hue Saturation Value. In het Nederlands: Tint, Verzadiging, Helderheid.

Het voordeel hiervan is, is dat het qua kleuren voor de mens beter te begrijpen is dan RGB. Mjah wist ik veel. En toen kende ik de Hawkins schaal ook nog niet.

De kleurencirkel geeft aan welke tint de kleur heeft.

Saturation – Verzadiging

Als we nu de emotie of intentie van die kleuren opzoeken in de schaal van Hawkins…

Dat gaan we nog eens verder uitwerken. Mooie!

Wat zijn dan de andere 2 letters van HSV? Of mis het beter de variant HSL te nemen? Ik ken ze ook allebei niet echt. Zoek zoek.

Grijze verf

Verzadiging is de mate waarin de tint is ingemengd in de grijze pixelverf. 0% is helemaal grijs en 100% de meest kleurrijke.

Waar zouden we dit naar kunnen vertalen, als tint de emotie is?

Als het zou gaan over een versterker, dan zou je zeggen: de signaal/ruis verhouding. Ruis is immers hetzelfde als grijs. De mate waarin je het gesprek kunt volgen terwijl de vrachtwagens langsrazen, vroem vroem. De mate waarin het gesprek ergens over gaat, of juist nergens over.

Vitaliteit

Als je het hebt over leven, dan zou de Verzadiging kunnen zijn: de vitaliteit. De levenskracht. De mate waarin je vitaal bent als deel van het licht, van 100% signaal.

Value, Waarde of Lightness, Lichtheid

Hoe hoog, hoe fel. Als je het over een golf hebt, is dit de amplitude.

hsb cone and hsl dicone
Image courtsey of Wikipedia’s SharkD

Paradigma-shift afmaken

Terugkijkend kunnen we zeggen dat de RGB-kleureneconomie een verhaal is dat vanuit het oude is geschreven. Het beschrijft wel de nieuwe wereld, maar de RGB-metafoor komt zelf als upgrade vanuit de zwart-wit kapitalistische denkwereld. Met het HSV-Systeem gaan we nu praten in termen van Licht, niet van Kleur. Een subtiel verschil. De Hue / Hawkins is perfect geschikt om juist de innerlijke energie te meten, de intentie waarmee je dienst of product is gemaakt. En dat is wellicht net wat we nodig hebben.

Kapitalisme KleureneconomieHappynomie
Euro / DollarRood-Groen-BlauwTint – Verzadiging – Lichtheid
ParadigmaGoed / Slecht, Zwart / Wit, Meer is beterDrie-eenheid in balansLicht is een Golf
DoelMaximale WinstEcologisch en economisch evenwichtEnergie van het hele ecosysteem verhogen – welke energie trek je aan?
Probleem dat het oplostVerdelen van waarde en het in stand houden van machtEcologische onbalans herstellen, lange termijn vooruitzichtDepressie als nieuwe nationale ziekte
VerstandhoudingConcurrentieSamenwerkingVersterken
KlantTransactieRelatieIedereen is een lichtpuntje
WiskundeExponentiële groeiMatrixOverdrachtsfunctie H
Wij metenWaarde in termen van wat de markt ervoor betaaltGewicht en energie volgens vastgestelde eenhedenTijdsbesteding in minmnuten of seconden.

Aan de slag

De afbeelding hierboven getiteld “kleurencirkel” blijkt een beetje gestileerd. In een klein computerprogramma heb ik zelf deze kleuren laten ‘schrijven’. Hoe je het wiel precies draait is natuurlijk subjectief. En dan moet ie nog gekalibreerd of geijkt worden. Het gaat nog een heel werkje worden. Keileuk.

Ik bouw verder op voetiaans

Aangezien dit wel een opvolger is van de kleureneconomie maar er toch vrij ver vanaf staat, bouw ik even verder op de Hawkins-pagina op voetiaans: https://voetiaans.nl/kaart-van-het-bewustzijn-als-coachings-hulpmiddel/