RGB ValutasymboolMunten bestaan bij de gratie van de Letter die hun komst verder op de regel aankondigt: $, £, €, ¥ enzovoort. De Kleureneconomie heeft nu ook een “eigen” valutasymbool: RGB Valuta Symbool

Het Font

RGB Valuta Symboolis een symbool van drie letters, R, G, en B, geschreven in het RGBentium lettertype (font). Het is gebaseerd op het Gentium font (download), dat onder de Sil Open Font License is uitgebracht. Dankzij deze licentie is het toegestaan de letters te veranderen. En dat gebeurde dus ook. Er is een drietal bogen getekend door de hoofletters RGB.

Downloaden

RGBentium is beschikbaar als TrueType font, zodat het op elke moderne computer te gebruiken is. Download Rgbentium.ttf .

Of gebruik gewoon alleen de losse afbeeldingen:r.png g.png b.png en de gecombineerde RGB Valuta Symbool.

Wilt u het font verder ontwikkelen? Download het Ontwikkelaars Pakket. Vergeet niet Fontforge te installeren zodat je wat met de bestanden kunt.

Het font Installeren

Microsoft legt uit hoe je het font kunt installeren. Geen Windows? Op de Apple OSX is het een kwestie van dubbelklikken op het font. Op linux kopieer je het font naar bij de map ~/.fonts

Het font gebruiken

Nu het font af is, is het bruikbaar in tekst-documenten en websites. Een voorwaarde is dat de gebruiker ook altijd het font bezit. Dat kan je alleen in een PDF document afdwingen, want je kan het “inbouwen” in het document. Dat werkt prima vanuit OpenOffice. Toevallig, dat daarin ook net het “boek” geschreven was.

Als je het Font hebt geinstalleerd, komt het voor in de lijst met beschikbare lettertypes. Kies Rgbentium en type een R, G of B. Alle andere letters zijn indetiek aan Gentium.

Notatie van RGB Valuta

Na wat proberen is de volgende notatiewijze als meest ideaal uit de bus gekomen:

2r.png3/8 4g.png1/8 12b.png7/8

Dit betekent zoveel als: 2+ 2/8 Rood ; 4 + 1/8 Groen, 12 + 7/8 Blauw.