De 3-D kleureneconomie is alweer meer dan 10 jaar oud. De laatste jaren zoek ik naar modellen om meer informatie in te verstoppen. Dit is de laatste aanwinst. Het is in aanbouw, dus help is welkom!

Dit 6-kleurenmodel is bedoeld als invulling van de Circulaire Economie (Ellen MacArthur). Ze hebben zo’n mooi schema met 2 cirkels: de technische cirkel – met stoffen die je dus uit elkaar moet /kunt halen en de levende cirkel met stoffen die composteren of onder een ander natuurlijk proces decomposeren en dan meestal energie opleveren. Voor de newbies: elke kleur is een waarde-eenheid / dimensie. Dus: telkens 6 getallen om de waarde van 1 product aan te duiden.

Model van de Circle Economy volgens Ellen McArthur Foundation
Model van de Circle Economy volgens Ellen McArthur Foundation
6 Kleuren Kleureneconomie
6 Kleuren Kleureneconomie

Dit 6-kleurenmodel is conceptueel gezien gebaseerd op die 2 cirkels. De eerste 4 kleuren komen er direct uit vandaan.

  • Living Matter – Groen. Ofwel de stoffen in levende cycli.
  • Living Energy – Rood. Ofwel de levende energie in de levende cycli. Dit is nog wel een pittig puntje om te ‘meten’ maar ik ben bezig.
  • Technical Matter – Paars. De stoffen in de technische cyclus.
  • Technical Energy – Geel. De energie in de technische cyclus.

Bij deze 4 kleuren zoek ik nog goede illustraties. Voor geel dacht ik aan “Een lamp”. Ja, lekker duidelijk! Groen en Rood gaan lukken, maar paars? Een paarse auto? Een smartphone, tipte iemand.

De laatste 2 kleuren zijn de bron en put die buiten een cyclus lagen:

  • mined matter  – wat uit de aarde is ge-mijnd –  met oranje kleur
  • wasted matter – blauw,  uit riool of uitlaat, op een hoop, uit de cyclus.

Bij deze twee kleuren gaan dus om de overtredingen op het principe van recyclen.

Het kleurenschema zelf is een gewone 6-kleurenwiel, waarbij de energie en materie die bij elkaar horen telkens tegenover elkaar staan. Wat nog mist is een lading sterke voorbeelden die de combinaties lekker illustreren. Verzoeken welkom!

Omdat het werken aan een Nederlandse en een Engelse versie op een gegeven moment meer werk wordt dan het oplevert, zet ik de uitbreiding / aanvulling van het 6D verhaal voort in het Engels. Gebruik de taalswitch rechtsboven of volg deze link.