Open Brief aan Heidi Leenaarts

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Beste Heidi,

De nacht voorafgaand  aan de start van de conferentie “Geld dat werkt” schrijf ik je deze open brief. Met maar één reden: omdat het voor mij heel bijzonder is, wat je doet. Dit moment wil ik graag markeren met deze tekst. Ik neem je mee in een reis door de tijd. Je zult zien waarom.

De conferentie vindt plaats in Utrecht. Dat is ook een halte op mijn weg.  Ik passeerde er in de periode rond 1998. Mijn ideeën voor een alternatieve economie waren in een eerste stadium: economie = ecologie.

Ik kwam in contact met Strohalm (nu: Stro) en Stichting Aarde van Willem Hoogendijk, door wiens boeken als Economie Ondersteboven ik op dit pad ben gekomen. Maar ik legde mijn project stil. Ik voelde me volkomen onbegrepen. Hoe kon ik mijn visie uitleggen?

Later pakte ik de boel weer op met een nieuw jasje. In 2003 opende deze website kleureneconomie.nl en in 2006 kreeg ik het boek Een evenwichtige economie uit de computer. Pas daarna kwam permacultuur op het pad -   de “praktische tegenhanger” van de papieren kleureneconomie. Het nieuwe boek was onmiddellijk verouderd.

Het jaar erna bouwde ik de web-app Rgbtrade, zodat we kleureneconomie zouden kunnen realiseren via Internet, met betalingen in RGB, en een ingebouwde martktplaats. En ik kreeg het af.

Het was 2007.  Vrijwel geen gehoor. Geen community. Geen business. Een lege website. Tsja, wat nu? Wie zit er eigenlijk te wachten op een 3D circulair geldsysteem?

2008. De crisis. Lehman Brothers failliet. 2009. DSB Failliet. Er ontstaat iets van een beweging. Mensen snappen het ineens als je zegt dat geld niet deugt.

Ondertussen bouwt Stro met zijscheut Qoin aan currencies van Brazilië tot Bristol. En hun webapp Cyclos krijgt handen en voeten. Cyclos is gemaakt in Java en dat is niet mijn cup of coffee, anders had ik er graag een 3D versie van gemaakt.

Juni 2013. Den Haag. Ik ben op de ICCCR, de internationale conferentie voor community currencies. Ik kijk om me heen in het maatschappelijk veld. Hier zie ik deze community currency mensen bezig met het uitrollen van alternatief geld. Aan de andere kant zie ik de circulaire economie jongens (en meiden) aan komen zetten. Ellen Macarthur en de grote jongens met de diepe zakken. Dan heb je een derde groep geld-critici als Economy Transformers, de BlijeB en Ons Geld. Wat een beweging. Maar: drie aparte movements, zo lijkt het vanuit mijn point of view.

Dus, nog geen twee jaar geleden. Daarvoor voel je je een roepende in de woestijn. Dan komen er vanuit drie richtingen groepen je kant op. En morgen zitten diezelfde drie groepen bij elkaar aan tafel. Met een actieve community. Met business. Met passie!

Zie je Heidi, dat wordt een hele mooie dag morgen. Veel plezier. Voor mij kan het al niet meer stuk.

Barry Voeten, Maassluis, 22 juni 2015, 00:10 uur.

Heidi Leenaarts is oprichter van United by Passion en trekker van de conferentie Geld dat werkt, 22 juni 2015.